Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ



Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ


Σύμφωνα με τις Κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών:

Στους υπαλλήλους που κατέχουν πτυχίο ή τίτλο ανώτερων ή ανώτατων ελληνικών σχολών ή τίτλο ισότιμων αναγνωρισμένων αλλοδαπών πανεπιστημίων ή  μεταπτυχιακό τίτλο, χορηγείται επιστημονικό επίδομα, υπολογιζόμενο επί του βασικού μισθού:

16% σε όσους κατέχουν πτυχίο ανώτερης σχολής
25% σε όσους κατέχουν πτυχίο ανώτατης σχολής
35% σε όσους κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο
40% σε όσους κατέχουν διδακτορικό τίτλο. 

Συνεπώς η χορήγηση του επιδόματος προϋποθέτει :

α)         οι τίτλοι των εγχώριων κολεγίων, να αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισότιμοι με τους τίτλους των ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων(ΑΕΙ-ΑΤΕΙ).
β)         οι τίτλοι των αλλοδαπών κολλεγίων ή μεταπτυχιακοί τίτλοι, να αναγνωρίζονται αντίστοιχα ως ακαδημαϊκά ισότιμοι.

Αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

Οι αλλαγές του άρθρου 49 ν.4264/2014, όπως ισχύει σήμερα αναφέρονται στην επαγγελματική ισοδυναμία/ισοτιμία, των τίτλων κολλεγίων εσωτερικού ή εξωτερικού, η οποία είναι προϋπόθεση για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, σε εκείνες τις περιπτώσεις που προβλέπεται τέτοια άδεια (γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, αισθητικοί, μαίες κλπ), ΠΔ. 38/2010, Ν.3696/2008, Ν.4111/2013, Ν. 4264/2014, Ν.4310/2014. Η χορήγηση επαγγελματικής ισοτιμίας δίδεται από τον Σ.Α.Ε.Π.

Η επαγγελματική ισοτιμία και η προσκόμιση άδειας άσκησης επαγγέλματος απαιτείται από τον ΔΟΑΤΑΠ για την χορήγηση και της ακαδημαϊκής ισοτιμίας στους αντίστοιχους τίτλους για τα επαγγέλματα για τα οποία προβλέπεται άδεια άσκησης επαγγέλματος. 

Για όσα επαγγέλματα δεν προβλέπεται η παραπάνω άδεια εξακολουθούν να ισχύουν αποκλειστικά οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και οι τραπεζοϋπάλληλοι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των Κλαδικών Συμβάσεων.

Για τη Γραμματεία
Εργασιακών Σχέσεων & Συμβάσεων
  ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΑΞΩΝΗΣ